Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Παρουσίαση Οινοποιείου

Τα κρασιά Ασλάνης, είναι ένα παραδοσιακό αλλά και σύγχρονο οικογενειακό οινοποιείο.

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες βρίσκονται σε ένα υπέροχο κομμάτι γης κατά 2,2 επιφάνειας εκταρίων, στην περιοχή της «Νέας Μηχανιώνας» στη Θεσσαλονίκη. Η θέση τους αποδείχθηκε ευχάριστη, καθώς ήταν γνωστό από παλιά σε όλους τους ντόπιους πως το έδαφος και το μικροκλίμα της περιοχής των αμπελώνων ήταν από τα ωραιότερα σε ολόκληρη τη χώρα.
Όντας δίπλα στο Θερμαϊκό Κόλπο και γύρω από ένα μικρό ποταμάκι σκαρφαλωμένο σε μια ηλιόλουστη πλαγιά του λόφου, κατά τη διάρκεια της νύχτας δημιουργείται πάντα ένα φρέσκο θαλασσινό αεράκι που συμβάλλει στην πλούσια γεύση των σταφυλιών.

Το οινοποιείο Ασλάνης επωφελείται από το γεγονός ότι όλο το σύνολο των εκτάσεων των αμπελώνων που κατέχει είναι χωρισμένα στον κυρίως αμπελώνα και σε πολλά μικρά κομμάτια γης, τα οποία βρίσκονται στην ίδια περιοχή. Το γεγονός αυτό, επιτρέπει τον καλύτερο ποιοτικό έλεγχο των αμπελώνων και συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση της γευστικής διακύμανσης κατά τα επακόλουθα έτη συγκομιδής.

Η οικογένεια Ασλάνης, θεωρεί το κρασί ένα έργο τέχνης και ο Λάσκαρης Ασλάνης  είναι εντελώς αφιερωμένος στην τέχνη της παραγωγής εκλεκτών κρασιών. Η ωρίμανση τους γίνεται με τον καλύτερο τρόπο σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για τη χρονική περίοδο ενός έτους τουλάχιστον, προσφέροντας έτσι το καλύτερο στη δομή και τη φρουτώδη γεύση του.
Ήταν μεγάλη η ευχαρίστηση του Ασλάνη όταν οι κόρες του, αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν στην επιχείρηση κρασιού της οικογένειας με τις σπουδές τους στην οινολογία και την διοίκηση επιχειρήσεων αντίστοιχα.
Οι δεξιότητες οινοποίησης τους, είναι μια αρμονική συνύπαρξη του παρελθόντος και του μέλλοντος, έχοντας πάντα το ίδιο πάθος και την προσοχή. Ο τρόπος ζωής τους περιστρέφεται γύρω από τη φιλοξενία, είτε αυτός είναι δημιουργώντας μια φιλόξενη συγκέντρωση φίλων στον υπέροχο χώρο του οινοποιείου είτε με άφθονο κρασί και συνοδεία φαγητού ή μπάρμπεκιου όπου γίνεται η γευσιγνωσία και αξιολόγηση των κρασιών της νέας σοδειάς.

Τις σύγχρονες ημέρες, το οινοποιείο Aslanis εμφιαλώνει έναν μικρό αριθμό κρασιών. Παράγει μεταξύ 8.000 και 10.000 φιάλες ετησίως, οι οποίες διανέμονται στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Η παραγωγή αυξάνεται σταδιακά και με αργό ρυθμό κατά τη διάρκεια των ετών. Το όνειρό του είναι να λειτουργήσει εγκατάσταση γευσιγνωσίας στο οινοποιείο όπου θα δημιουργήσει ξενώνες για υπηρεσία «bed and breakfast» που θα διευθύνεται από την οικογένεια, κάτι που θα αποτελέσει μια πραγματικά μοναδική εμπειρία οινικού τουρισμού.
Δεδομένης της πολύ περιορισμένης παραγωγής στις κυκλοφορίες των κρασιών της οικογένειας Ασλάνη, ο πρωταρχικός στόχος για τις πωλήσεις τους είναι ξενοδοχεία, εστιατόρια και τα καταστήματα αφιερωμένα στην πώληση κρασιού. Μέχρι σήμερα, το Merlot και Cabernet του έτους 2007 αγκαλιάστηκε αμέσως από γερμανικά εστιατόρια και ξενοδοχεία πολυτελείας.
Το όραμά τους είναι η φήμη του οινοποιείου της οικογένειας ως παραγωγοί καλού κρασιού να αυξάνεται με το κάθε πρόσωπο που γεύεται τα κρασιά τους. Στόχος τους είναι να συνεχίσουν να κατασκευάζουν μικρές παρτίδες κρασιών, ένα κρασί που αρέσει στους περισσότερους να πίνουν, αυξάνοντας την παραγωγή ελαφρά καθώς τα κρασιά κερδίζουν την ανταπόκριση του κόσμου. Η εστίαση θα παραμείνει στις διεθνείς ποικιλίες κρασιών, Merlot και Cabernet με την εισαγωγή ενός μοναδικού Syrah που θα εμφιαλωθεί μέχρι το τέλος του 2011.
Για την οικογένεια, οι στόχοι είναι ταπεινοί. Θέλουν να παράγουν οίνους "περιορισμένης έκδοσης", τους οποίους θα είναι περήφανοι να σερβίρουν σε οικογενειακούς φίλους και θέλουν να διασκεδάζουν κατά τη διαδικασία. Είναι σαφές, ότι έχουν πετύχει και στα δύο μέτωπα.
Δούλεψαν σκληρά για να δημιουργήσουν το στυλ του κρασιού με το οποίο είναι πολύ παθιασμένοι: κομψό και ισορροπημένο με τα φρούτα και το «terroir» να δείχνει τον δρόμο.Τέλεια ισορροπία στο κρασί με ό, τι η μητέρα φύση έχει χαρίσει στο αμπέλι…

Το υπέροχο ποίημα της Μαρίας Μαυρίδου - Καλούδη, έχει εμπνευστεί από το κρασί της οικογένειας και διακοσμεί όλα τα μπουκάλια Ασλάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου